Sekcja Pozyskiwania Projektów CZP informuje i zachęca do udziału w Konkursie Grantowym Fundacji Nutricia.
W tym roku tematy wiodące to:
- Alergia na pokarm u niemowląt i małych dzieci.
- Wpływ leczenia żywieniowego na rehabilitację po udarze mózgu.
- Wpływ żywienia medycznego na profilaktykę i/lub leczenie pacjentów po urazach kostnych w grupie osób starszych.
Fundacja NUTRICIA wspiera finansowo projekty badawcze, które odnoszą się do misji Fundacji, czyli edukacji o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Swoją misję Fundacja realizuje poprzez projekty edukacyjne, zmiany systemowe oraz strategiczne partnerstwa w ramach 3 obszarów: roli żywienia w chorobie, edukacji żywieniowej w 1000 pierwszych dni oraz zdrowego starzenia się. Konkurs głównie do lekarzy i badaczy zajmujących się tematyką żywienia oraz dietetyków (specjalistów z zakresu żywienia człowieka).
Rodzaje grantów:
- Granty badawcze – dla doświadczonych badaczy, przyznawane w celu inicjowania i prowadzenia badań naukowych z zakresu żywienia człowieka o wartości 250 000 zł.
- Granty promotorskie – dla kandydatów chcących uzyskać stopień doktora o wartości 100 000zł.
- Granty stypendialne – dla młodych naukowców. Przeznaczone na zdobycie niezbędnej wiedzy praktyki, umożliwiającej wdrażanie nowych procedur i metod leczenia żywieniowego, oraz inicjowanie i prowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia człowieka o wartości 75 000zł/rok
Termin składania wniosków do weryfikacji przez Sekcję Pozyskiwania Projektów Projektów: 28.05.2021.
Termin składania wniosków do Fundacji Nutricia upływa 30.06.2021.
Wszystkie niezbędne informacje, w tym regulamin konkursowy oraz niezbędne dokumenty znajdują się na stronie internetowej:
https://fundacjanutricia.pl/dzialalnosc/partnerstwo-i-nauka
Krótki filmik o tegorocznej edycji konkursu:
https://www.youtube.com/watch?v=ovM_PkZdyAA&feature=youtu.be
Osobą kontaktową w Sekcji Pozyskiwania Projektów jest pani Maria Wołkowińska,
tel. 71 748 00 53
e-mail: maria.wolkowinska@umed.wroc.pl